středa 1. dubna 2015

Finanční poradce aneb na výběru záleží

Když se řekne finanční poradce, tak většině z nás naběhne husí kůže, jelikož si vybavíme otravné finančníky v kvádru, kteří se nám snaží vnutit „výhodné produkty“. Pravda je taková, že rozdíl mezi finančním poradcem a finančním poradcem může být o celých 100%.

V případě, že hledáme finanční pomoc, tak se nám nabízí hned celá řada společností, které nám ovšem poskytnou zcela něco jiného, než sami chceme. V tomto případě se nejedná o finanční poradce, jak si říkají, ale spíše o agenty, jejichž úkolem je přesvědčit své klienty o nutnosti uzavření zcela zbytečných a drahých smluv. Na našem území se takových společností objevuje celá řada, například Fincentrum, OVB, Partners a mnoho dalších. Aby někdo nepochopil mojí myšlenku špatně, tyto společnosti mají na trhu své místo a spousty spokojených klientů. Jen bych chtěl poukázat na to, že masivní nábor obchodníků do těchto společností zapříčinil naší nechuť a nedůvěru k finančním poradcům obecně. Protože honba těchto obchodníků je pouze za provizí, nikoli za spokojeným a stálým klientem.

Na internetu se mi dostal na monitor článek, jehož nadpis zněl: ,,Když finančního poradce, tak placeného"". Ano, na trhu existují firmy i jednotlivci, kteří si za radu, audit nebo kompletní zpracování finančního plánu řeknou o peníze. Tato sazba je buďto za zprostředkování služeb nebo je to hodinová sazba. Osobně se k tomuto faktu nestavím s kladným názorem. Nemám s těmito lidmi dobré zkušenosti, ba naopak si myslím, že jsou to ještě větší vydřiduši než ti, o kterých jsem psal výše. Pro běžného občana je mnohem výhodnější možnost využívání internetových kalkulaček a srovnavačů cen. Pokud si potřebujeme spočítat výdaje, stačí nám tužka a papír, pro tyto úkony těchto poradců netřeba.

Díky bohu, jsou na českém trhu stále lidé, kteří svoji práci ovládají a dělají ji poctivě. Pokusím se vám teď odhalit, kdo je vlastně finanční poradce a proč to vlastně dělá.

Kdo je vlastně finančního poradce?
Finanční poradce je osoba se znalostí služeb a produktů bank, pojišťoven a dalších finančních institucí, který pro klienta vyhledá a doporučí mu optimální řešení jeho finanční situace. Poradce může být buď zástupcem konkrétního finančního ústavu, nebo nezávislým finanční poradcem. Reprezentant určitého finančního ústavu nabízí výhradně produkty svého zaměstnavatele. Naproti tomu nezávislý finanční poradce nabízí pro svého klienta produkty všech smluvních finančních institucí, což je nespornou výhodou pro jeho klientelu. Tento poradce dokáže zajistit ten nejoptimálnější finanční plán.

Podívejme se na to, proč to vlastně dělá.
Každý pracuje proto, aby se uživil. Co je vlastně pro tohoto člověka výdělek? Finanční poradce je placen buďto institucí, pro kterou pracuje, provizemi z uzavřených smluv a nebo kombinací těchto dvou variant. Proto je mým názorem, že finanční poradce, který si řekne za své služby o další peníze klientovi, je zlatokop a nezáleží mu na své práci a spokojenosti klienta.

Jaké služby vám může finanční poradce nabídnout a jak vypracovat finanční plán se dočtete v dalších příspěvcích.

Jaké máte osobní zkušenosti s finančními poradci? Podělte se s námi v komentářích

Žádné komentáře:

Okomentovat