úterý 5. května 2015

Chystáte se na nákup ojetého auta?

Ten kdo se chystá na nákup ojetého auta, by měl být velmi opatrný.  Mnohdy na ně číhá více rizik, než při koupi nového auta. Zřetel by měl dát především na předkládanou smlouvu od prodávajícího a ještě před samotným podepsáním ojetinu zkontrolovat nezávislým odborníkem.

Nejčastější chyba se stává již v prvním kroku. Nedostatečná pozornost či úplné přeskočení obsahu smlouvy. Stejným způsobem se také přehlíží připojené obchodní podmínky případně jiné dodatky a kupující se často spoléhá pouze na slovo a ústní sliby prodejce. Může se totiž stát, že vám uniknou důležité informace o zkrácení záruční doby, o poplatcích či smluvních pokutách.

Většina smluv je uzavírána podle občanského zákoníku. Možností je uzavřít smlouvu podle obchodního zákoníku. Takovou možnost volí některé autobazary ve snaze zbavit se odpovědnosti za vady na automobilu. Nicméně ani tento postup nemůže spotřebitele zbavit jeho zákonných práv.

Pokud kupující chce uzavřít smlouvu podle obchodního zákoníku, má to jednu výhodu a to v tom, že se ihned stává vlastníkem vozu. Své vlastnické právo totiž nabude i od „nevlastníka“  vozu. To znamená, pokud vyjde najevo skutečnost, že vozidlo bylo odcizeno a zákazník tedy kupující o tom nemohl vědět, nemůže mu být zabaveno, jelikož na něj již přišlo vlastnické právo.  Přesto policie může vůz na nějaký čas zabavit jako důkaz.

Pokud je smlouva podle občanského zákoníku. Kupující svých vlastnických práv nabude až tři roky po koupi vozu. Vždy si zkontrolujte kdo, vystupuje jako majitel vozu. Často se totiž stává, že autobazar vystupuje pouze jako prostředník při prodeji.


Koupit na úvěr nebo na leasing? Pokud auto zaplatíte úvěrem od banky, stáváte se majitelem vozu ihned a můžete s ním nakládat, jak se vám zlíbí. Koupením auta na leasing, se stane zárukou placením úvěru a je zastaveno ve prospěch věřitele. Na druhou stranu na leasing můžete získat výhodnou pojistku. Ať se rozhodnete jakkoliv vždy celou nabídku prostudujte a posuzujte dohromady. 

Žádné komentáře:

Okomentovat