pondělí 4. května 2015

Jak předejít insolvenci?

Dostat se do finanční tísně se v dnešní době může dostat každý. Příčinou může být nemoc, ztráta zaměstnání a z toho plynoucí neschopnost splácet své závazky a pohledávky. Vše nakonec může skončit exekucí. O tom, že se na mě obracíte s žádostí ohledně oddlužnění, jsme si psali včera. Ale jak této situaci předejít?

Myslet dopředu!
Nejlepší možností, jak předejít problémům s neschopností splácet, je to, abyste se do konfrontace s exekucí vůbec nedostali. Existuje mnoho faktorů, jako je např. výše uvedené – ztráta zaměstnání. Přitom stačí málo, jak se pro tento případ zajistit, stačí jen myslet dopředu. Více jak 60% pracujících nejsou schopni ušetřit si peníze bokem a jedou nadoraz. Přitom optimální je si tvořit finanční rezervu alespoň na 5 měsíců. I tak se dá předejít ztrátě zaměstnání, nemoci apod. např. pojištěním, kdy pojištění není nijak nákladná položka ve Vašem rozpočtu, ale přesto se pak v nečekaných situacích hodí. Příjem z pojistného plnění není stejný nebo vyšší, než jaký byste měli ze zaměstnání, ale určitě díky němu pár měsíců přežijete.

Komunikujte a jednejte rychle
Jestliže jste však v situaci, kdy vám hrozí exekuce, nebojte se s bankami a věřiteli komunikovat a jedna co nejdříve. Pokud víte, že nebudete moci včas uhradit splátku, pokuste se domluvit odklad splátek, úpravu splátkového kalendáře nebo vyjednat snížení splátek. I to vám může v konečné fázi ušetřit mnoho starostí. Závěrem tedy – pravidelně kontrolovat poštu a nebát se komunikovat!

Pokud jste se dostali do exekučního řízení, nikdy neřešte splátku exekuce další půjčkou. V tom případě se dostáváte do začarovaného kruhu, ze kterého lze jen těžko vystoupit! V této chvíli je dobré se zamyslet nad tím, kolik dluh mám, jestli stíhám splácet i když jsem v exekuci. Pokud hrozí problém, a vím, že nebudu stíhat splácet, je dobré kontaktovat odborníky z oddlužovací společnosti a domluvit si schůzku. Zajisté Vám ochotně poradí, jak dále postupovat a pomohou např. s insolvenčním řízením.

Žádné komentáře:

Okomentovat